22. Jun 2021 : Datum ažuriranja
 22. Jun 2021 | Vanja Ostojić

Ženske cipele za svadbu: cipele za mladu

Predlozi za buduće mlade

Prosečna žena zaljubi se sedam puta godišnje. Od toga, šest puta samo u cipele”, rekao je modni dizajner Kenet Kol.

Mnoge dame će se u potpunosti složiti s njim, jer je ljubav prema cipelama jednostavno neobjašnjivo velika! Njihova magija je takva da se u njima osećamo lepše, moćnije, zavodljivije i sigurnije u sebe. Stoga i na dan svog venčanja još više želimo da zablistamo u punom sjaju, u cipelama o kojima oduvek maštamo. 

Osim estetike koja je presudna, udobnost i stabilnost se takođe visoko kotiraju. U njima treba da se osećamo dobro, nikako sputano i stegnuto. 

U potragu za savršenim parom najbolje je krenuti nakon što se odabere lokacija svadbe, kao i venčanica. Ako ćete sudbonosno „da“ izgovoriti u svečanoj sali, možete obuti šta god želite. S druge strane, venčanje u prirodi, u polju, na travi ili pak na plaži iziskuje malo više praktičnosti. 

 

Pogledajte salone venčanica na jednom mestu

 

To znači da štikle, naročito tanke, baš i nisu najbolje rešenje. Drugi korak je izbor venčanice, kako bi se haljina i cipele stilski i koloritno uklopili u celinu. Modna pravila srećom više nisu stroga kao nekad i nije neophodno poštovati dres kod. Samim tim ni venčanica ne mora biti bela, niti cipele moraju biti u istoj boji. Ukoliko volite da budete drugačiji i pomalo buntovni, u brak možete „ušetati“ i u cipelama u jarkoj boji, poput Keri Bredšo u filmu “Seks i grad” ili čak u patikama ili kaubojskim čizmama, ako je to vaš lični stil.

 

Bendovi za proslave i svadbe 

 

Dan venčanja je samo vaš dan, u njemu treba da uživate i da se osećate lepo, stoga sve treba tome podrediti- i venčanicu i obuću.

Nakon nekoliko godina dominacije venčanica u nijansama šampanjca, na velika vrata vratile su se one u beloj boji. Međutim, modna pravila više ne nalažu da se mlada mora udati u haljini. Njen izbor za stajanje na ludi kamen može biti i svečano odelo, moćno i ženstveno u isto vreme. 

 

Konfekcijske cipele ili ručno rađen par?

 

Nakon odluke o boji venčanice ili pak odela, sledi potraga za cipelama! 

Buduće mlade imaju dva izbora- da se naoružaju strpljenjem i slobodnim vremenom i krenu u potragu po prodavnicama, ili da svoje poverenje poklone vrsnom zanatliji koji će za njih ručno izraditi savršen par.

Konfekcijska obuća je jeftinija, (osim ako nije u pitanju dizajnerska), dostupnija, ali, s druge strane, pravljena po univerzalnim kalupima i brojevima. Usled toga, može se desiti da ne pronađete željene, naročito ako nosite izuzetno mali ili veliki broj. Takođe, nije retkost da konfekcijska obuća već tokom prvog nošenja nažulja stopalo, što vam nikako ne treba na dan svadbe.

 

Ručno rađene cipele prave se prema vašim merama i obliku stopala. Prilagođene su vašoj nozi, što obećava veći komfor. Takođe, imate mogućnost da birate visinu i oblik štikle, boju i vrstu materijala, kao i ukrase koje želite. Samim tim dobijate unikatne cipele o kakvim oduvek maštate. Otežavajuća okolnost je visoka cena, kao i vreme potrebno za njihovu izradu.

 

Cipele za mladoženju - inspiracija i smernice

 

 

Modeli cipela

Dame su na slatkim mukama prilikom odabira cipela jer je mnogo različitih modela i svaki je lep na svoj način. Osim kalupa, razlikuju se i po obradi- mogu biti sa mat ili sjajnom završnicom, poput satena. Poseban pečat daju im odabrani detalji- čipka, cirkoni, biseri, perje, mašna od tila, ukrasna šnala… Ipak, od svega je najbitnija potpetica.

 

Hoteli za svadbe u Beogradu

 

Što je tanja i viša, cipela izgleda elegantnije, ali je nažalost i manje udobna. Stoga isprobajte više različitih modela i vidite koja vam visina štikle najviše odgovara. Od nje u velikoj meri zavisi udobnost, kao i stabilnost.

 

Klasične salonke (stileto) su neprikosnoveni adut i neprolazni izraz elegancije. Odlično se slažu i sa haljinama i sa odelima. Pošto su skroz zatvorene, u izvesnoj meri prikladnije su za jesen ili proleće. Umesto kože, koja se najčešće koristi za izradu, razmislite o baršunastom plišu koji je izuzetno elegantan ili o nežnoj čipki. Ukoliko volite jednostavnost, atraktivno izgledaju potpetice ukrašene cirkonima ili diskretna ukrasna šnala.

 

cipele - stikle za svadbu

 

cipele salonke za vencanje

 

 

Sandalete (slingbek) su varijacija na temu salonki, samo s otvorenom petom. Podjednako su prefinjene za vaš najvažniji dan u životu, a upečatljivost zavisi od izbora ukrasnih detalja.

 

Sandalete za vencanje

 

 

Ako volite izrazito visoke potpetice, probajte model koji ima skrivenu platformu. On je udobniji i stabilniji. Ovakve cipele mogu biti u potpunosti zatvorene ili sa malim otvorom na prstima.

 

Snimanje venčanja dronom i fotografisanje - svi fotografi

 

Sandale su najbolji izbor za letnja venčanja. Mogu se kopčati kaišem oko članka ili risa, ili na oba načina. Tanji kaišići izgledaju zavodljivije ali su neudobniji, naročito ako vam je stopalo široko. Kompromis mogu biti trendi sandale s trakama od satena ili tila, koje se vezuju oko članka. 

 

sandale sa vezivanjem za vencanje

 

sandale sa stiklom za vencanje

 

sandale za svadbu

 

 

Papuče su modni hit ove sezone i mogu biti veoma elegantne, u zavisnosti od kalupa, materijala i ukrasnih detalja. Međutim, zbog nedostatka bilo kakvih kaiševa, noga će vam se brzo zamoriti, pa ovaj model možda nije najbolje rešenje za dan venčanja.

 

papuce za vencanje

 

 

Dobar izbor mogu biti i bolrum cipele, namenjene za ples, koje se izrađuju po meri i garantuju udobnost, zahvaljujući fleksibilnom đonu i stabilnoj štikli. Visina potpetice je od 5 do 8 cm. 

 

Bolrum cipele za ples za svadbu

 

 

Rezervni par

Ljubav na prvi pogled prema jednom paru cipela može biti toliko velika, da se nauštrb udobnosti gleda samo estetika. Savršene na oko, ali neudobne cipele mogu se nositi vrlo kratko, pa u tom slučaju obavezno na venčanje ponesite još jedan par. U onim lepšim izgovorite “da”, fotografišite se, odigrajte prvi ples, a druge udobnije obujte kad počne žurka, kako biste slobodno uživale u ostatku večeri. Praktično, zar ne?

 

Exlusive holl - sala za svadbe

Foto: Exclusive Holl - sala za svadbe