Blog | Ludi Kamne

26. Feb 2020 : Datum ažuriranja
 26. Feb 2020 | Vanja Ostojić

Bidermajer: kada je postao neizostavni deo mladine spreme

kako se menjao kroz vreme i kako je nastao običaj bacanja

- Istorijski aspekt

- koje cveće odabrati za  Vaš bidermajer

 

Raskošan, raznobojan ili jednostavan i elegantan, podjednako je važan kao i venčanica, cipele, veo jer bez njega nema svadbe! Bidermajer, taj naizgled maleni detalj, nikako nije sitnica već važan deo svadbenih običaja koji se od davnina poštuju širom sveta. Bilo da je venčanje tradicionalno ili moderno, svadbeni buket pratiće mladu sve do izgovaranja sudbonosnog “da”, kada će ga baciti neudatim devojkama i simbolično odrediti koja će sledeća stati na ludi kamen. A kako je bidermajer uopšte postao deo dvadbenih običaja.

bidermajer Musmula

Studio Mušmula – dekoracija venčanja

Tradicija nošenja svadbenog buketa potiče još iz starog Rima, kada su neveste na glavama nosile venčiće od cveća, kao simbol novog početka, plodnosti i nade, a u rukama nekoliko struka žita što je simbolizovalo plodnost. Kod starih Grka neveste su nosile venac od bršljena. 

 

Bidermajer Blomm Factory

Bloom Factory  – dekoracija venčanja

Ulogu venčića tokom stoleća preuzimaju buketi koje nazivamo bidermajeri. Prvi put su ih, u oblikukakvom ih danas poznajemo, ponele neveste u Evropi tokom 15.  veka. Buket je činilo začinsko bilje za koje se verovalo da tera zlo, maler i bolesti i prikriva neprijatne mirise u vreme kada se nije mnogo vodilo računa o ličnoj higijeni.

 

Bidermajer Cvećara BG buket

Cvećara BG buket

Kada je cveće postalo uobičajeni izraz ljubavi i simbol romantike, bidermajer sačinjen od cveća postaje sastavni deo mladine spreme. Veruje se da je bidermajer poput današnjih prva na svom venčanju s princem Albertom imala britanska kraljica Viktorija 1840. godine. Nosila je buket sačinjen od zelenila, pomorandžinog cveta i mirte, mirisnog grma koji simbolizuje ženstvenost i lepotu. 

 

Bidermajer - Kazablanka

Cvećara Kazablanka

Prema legendi, mirta je bila omiljeni cvet grčke boginje Afrodite, dok u hebrejskoj tradiciji simboliše venčanje. Kraljica Viktorija započela je tradiciju koju su narednih stoleća nastavile da poštuju pripadnice britanskog plemstva poput  kraljice Elizabete II, ledi Dajane i Kejt Midlton.

 

Buket za venčanje - cvećara Girasole

Cvećara Girasole

Pošto cveće u svim kulturama simboliše život, plodnost, lepotu, ne čudi što se običaj nošenja bidermajera poštuje u celom svetu. U srednjem veku verovalo se da dodirivanje mlade i cepanje dela venčanice donosi sreću i skori brak. Stoga, da joj ne bi uništile venčanicu, neka mudra mlada dosetila se da prva baci svoj buket neudatim devojkama. Tako je započeta tradicija koja je opstala sve do danas, a razvojem filmske industrije, popularne literature i pod uticajem medija još više ispromovisana i prihvaćena. 

 

Podsetnik i rokovnik za vaše venčanje – poručite planer venčanja

 

Bidermajer - cvećara Ranković

Cvećara Ranković – dekoracija venčanja

 

Kako izabrati cveće za bidermajer?

Prilikom odabira cveća koje će krasiti vaš bidermajer neće vam biti lako jer je izbor ogroman.  Sve ređe se vodi računa o simbolici, a više o estetici cvetnog aranžmana. Stoga pustite mašti na volju. 

Razmislite koja boja vas najbolje opisuje. Da li više volite nežne, pastelne tonove ili jake boje? 

U kom stilu je venčanica, veo, šminka koju ćete tog dana imati? 

Zamišljate li intimno, romantično, glamurozno ili pak ekstravagantno venčanje?

 

Bidermajer - Blum cvećara

Bloom Factory – cveće i bidermajeri za venčanja

S klasičnim i mini ružama nikada ne možete pogrešiti, bilo da su dominantne ili kombinovane sa nekim drugim cvećem. Kale izgledaju izuzetno prefinjeno, kao i orhideje i decentni lizijantusi pastelnih tonova. Ukoliko vašem temperamentu više odgovaraju neke razigranije vrste, razmislite o suncokretima, hortenzijama, dalijama ili božurima koji kao da su tek ubrani u bakinoj bašti. 

 

Bidermajer - cvećara Arkadija

Cvećara Arkadija - dekoracije

Kao što postoje trendovi u svetu mode, tako ima noviteta i u oblasti cvetnih aranžmana i bidermajera

Trenutno su sve popularniji buketi sa dosta ukrasnog zeleniša, bobica, grančica sa lišćem koje pada sa strane, sitnog poljskog cveća u koje su se tek ponegde umešali krupni cvetovi ili recimo neobične čuvarkuće.  Oblik bidermajera takođe je pretrpeo male promene, pa osim klasičnih, okruglih, mlade sve češće biraju asimetrične i višeslojne bukete.