Ludi Kamne

22. Dec 2020 : Datum ažuriranja
 22. Dec 2020 | Vanja Ostojić

Cipele za mladoženju: obavezni deo odela za najvažniji dan

Saveti - modeli, boje ...

Istražili smo za vas koji su najpopularniji modeli elegantnih cipela za muškarce, koje su prednosti i mane konfekcijske obuće, a koje ručno rađenih cipela.

 

 

Dajte mi njegove cipele i ja ću nacrtati čoveka, reči su Pabla Pikasa. Možemo diskutovati da li je ekscentrični slikar u pravu ili ne, ali, kad malo bolje razmislimo, cipele zaista dosta govore o nama. O tome kako želimo da se predstavimo i kako da nas drugi dožive, o našim osobinama i navikama, ličnom ukusu… 

Ukoliko planirate tradicionalno venčanje, to je zaista posebna prilika za koju treba izabrati kvalitetan par cipela i ne žaliti novac. Za mladoženju se podrazumevaju otmenost i elegancija, jer nije ženidba svakog dana! To praktično znači dva izbora- dobro skrojeno odelo ili smoking i naravno, uz to odgovarajući par cipela. 

 

Modeli cipela

 

Muška moda možda nije toliko raznovrsna kao ženska, ali cipele su zanatlijama oduvek bile inspirativne. Malo je poznato da se plitke cipele u razvijenim društvima nose tek od polovine 19. veka. Pre toga, pripadnici viših klasa nosili su isključivo čizme. Razlog za to je praktičnost. 

Putevi su bili loši, puni blata i prljavštine, nije bilo automobila, već su se jahali konji ili vozilo kočijama. Tako da se tek s razvojem infrastrukture javlja  potreba da se čizme zamene nekom udobnijom obućom. Tokom vremena razvijeno je dosta modela, od svečanih, preko svakodnevnih kežual do sportskih. Ali, ako je vaše venčanje svečano, tj.formalno, za tu priliku klasika je uvek najbolje rešenje. Takve cipele su vanvremenske, elegantne i mogu se nositi kasnije u različitim prilikama.

 

 

Oksford model

 

dobio je naziv po istoimenom univerzitetu u Velikoj Britaniji. U prošlosti, ova prestižna obrazovna institucija imala je vrlo strogi dres kod.

Tako je i nastao model cipela koji se najlakše prepoznaje po zatvorenom šniranju i jednostavnom dizajnu. Upravo to ih čini tako elegantnim i svedenim. Ako pogledate poznate muškarce iz sveta šoubiznisa, upravo ovaj model najčešće nose prilikom pojavljivanja na crvenom tepihu.

 

oksford muške cipele za venčanje

 

oksford cipele za mladoženju

 

 

oksford cipele za venčanje

 

 

 

Brog model (brogue)

 

sličan je oksford cipelama. Takođe može biti prikladan za formalne prilike, a karakterišu ga prepoznatljive perforacije, tj.”rupice” po gornjištu i otvoreno šniranje. Pošto je ovaj model nastao u Britaniji, gde tokom većeg dela godine pada kiša, ove perforacije su imale praktičnu funkciju da ne dozvole kapima vode zadržavanje na cipeli i prodiranje u unutrašnjost. Danas perforacija ima više estetsku notu. 

 

 

Eksperimentisanjem zanatlija nastale su mešavine različitih dizajna. Tako na primer primer oksford model takođe može imati perforacije i dvostruki štep, pa samim tim liči na brog. Razlika je jedino u šniranju.

 

 

 

Monk model

 

takođe je klasičan i pogodan za sve formalne prilike. Nema šnir, već kaiševe na preklop, jedan ili dva, u zavisnosti od dizajna.

 

Ukoliko ste u nedoumici da li su cipele iz vašeg užeg izbora dovoljno elegantne, evo saveta iskusnih stilista- izaberite one jednostavnije, sa samo jednim štepom pozadi ili na gornjištu. Cipela koja na sebi ima više štepova i perforacija pripada kežual stilu.

 

 

 

Uklapanje odela i cipela

 

Da li prvo kupiti odelo ili cipele? Pošto se obuća uklapa sa garderobom, najbolje je da prvo izaberete odelo. Ukoliko ćete na venčanju nositi crno odelo, bilo ono dvodelno ili trodelno ( pantalone, prsluk, sako), jedini izbor je klasična crna cipela. Možda ovo nije inspirativno i maštovito, ali je prefinjeno i svima dobro stoji.

Ako je vaše odelo teget boje, odlično će pristajati braon cipele (i svetlije i tamnije) kao i tamno bordo boja. Siva odela, bilo da su tamna ili svetla, dobro se slažu sa crnim cipelama, ali su najupečatljivija uz braon obuću.  Najbolje je da u potragu za cipelama ponesete i pantalone i na licu mesta uporedite.

 

 

Konfekcijske cipele ili ručno rađene?

 

Odgovarajući par često nije lako pronaći.  Nekada ne odgovara model, nema vaše veličine, ne dopada vam se boja, neudobne su... Možete obilaziti prodavnice po celom gradu ili jednostavno pronaći dobrog zanatliju i izraditi cipele po meri.

 

Prednosti kupovine konfekcijskog para cipela

 

- dostupnost

Potrebno je samo da odete u prodavnicu, probate i odabrani model odmah nosite kući. Možete ih obuti istog dana. Stoga, ukoliko cipele vrlo brzo planirate da nosite, ovo je najveća prednost konfekcijske obuće

- pristupačnija cena

Pošto se radi o industrijskoj (serijskoj) proizvodnji, cipele se šiju od prirodne ili veštačke kože. Istovetni par izrađuje se u desetinama hiljada komada, što takođe utiče na nižu cenu u odnosu na cipele po meri.

 

Mane

- ukoliko nosite mali ili veliki broj često je teško pronaći odgovarajući model

- kalupi su univerzalni, samim tim su velike šanse da vam iz nekog razloga ne odgovaraju

- kvalitet često ne odgovara ceni, pa će određeni par biti skuplji samo zbog popularnosti brenda čiji potpis nosi

 

 

Prednosti kupovine ručno rađenih cipela

 

Odavno je poznato da ljudi od stila, koji sebi mogu da priušte različita zadovoljstva, ne kupuju konfekcijsku odeću i obuću, već isključivo šivenu po meri. Oni se ne vode poznatim brendovima, već vrhunskim kvalitetom i autentičnošću i zato svoje odevanje poveravaju vrhunskim zanatlijama

- kvalitet

Ručno pravljene cipele pre svega odlikuje vrhunski kvalitet. Izrađuju se isključivo od kvalitetne prirodne kože, stoga se biraju najfiniji komadi materijala, u zavisnosti od želje kupca. To može biti obična, kravlja koža ili znatno skuplja zmijska, nojeva ili pak najskuplja krokodilska.  Najčešće se prave u natur boji, a kasnije ručno farbaju. To im daje posebnu čar, jer leva i desna nikada neće imati identičnu nijansu, osim u slučaju crne boje. Kvalitet izrade i finoća materijala garantuju i dugotrajnost

- unikatnost

Kada se odlučite za ručno rađeni par cipela kod vrsnog zanatlije, možete biti sigurni da te cipele nećete viđati na svakom drugom muškarcu u gradu. Velika pažnja posvećuje se detaljima i preciznosti, kao i ličnom pečatu po kojem će biti prepoznatljive.  Pošto su rađene po vašoj meri i želji, biće unikatne.

- udobnost

Na prvom mestu cipela treba da bude prijatna za nošenje, a tek onda lepa. To ne zavisi od brenda koji ih potpisuje, već od načina izrade i vrste materijala. Kada cipele radite po meri, taj par obuće biće izrađen prema vašem obliku stopala i visini risa. Svi koji inače imaju problem da nađu odgovarajući model znaju koliko je to frustrirajuće. S ručno rađenim parom nećete doći u situaciju da vam ne odgovara kalup, da vas cipela steže ili da je široka. Muškarci koji nose veliki broj obuće i zbog toga traže cipele po celom gradu, takođe mogu da odahnu. 

 

 

Mane

- visoka cena

- Pošto se ceo proces obavlja ručno, za izradu je potrebno određeno vreme ( od dvadesetak dana ili više)

 

 

Bilo da cipele kupite u prodavnici ili izrađujete po meri, krenite u potragu ranije. Isplanirajte nekoliko dana da ih prvo nosite po kući, malo razgazite i naviknete se na kalup. Sve ovo je bitno kako biste na svadbi mogli bez problema da ih nosite tokom celog dana.