kraljevsko-venčanje-hero.jpg

13. Sep 2019 : Datum ažuriranja
 13. Sep 2019 | Nataša C.

Najpoznatija kraljevska venčanja

Kako su izgledale Britanske princeze na kraljevskim venčanjima?

Iako je venčanje dan kada je svaka mlada princeza, a svaki mladoženja njen princ, venčanja pravih prinčeva i princeza su ta koja su oduvek privlačila mnogo pažnje “običnog” sveta. Možda najpoznatije ono koje vekovima privlači pažnju je svakako Kraljevstvo Velika Britanija.

Kakve su to venčanice odabrale britanske princeze, i kako su kroz istoriju izgledala najpoznatija venčanja, sledi u nastavku.


Kraljica Elizabeta II, 1947

 

kraljevsko vencanje Elizabete II

 

 

Najduži kraljevski brak u svetskoj istoriji, svakako je brak Elizabete II i princa Filipa, vojvode od Edinburga, koji je 2017. godine obeležio 70 godina od venčanja. Tadašnja princeza Elizabeta imala je haljinu od satena posutu biserima i srebrnim cvetovima. Majčin veo dug skoro 5 metara pridržavala je kruna, a u rukama je nosila bidermajer od belih orhideja.


Dajana, venčanje princeze od Velsa, 1981.

 

kraljevsko vencanje princeze Dajane

 

 

 

Za svog najstarijeg sina Čarlsa, princa od Velsa, kraljica Elizabete II i celokupna kraljevstva porodica priredili su svadbu za pamćenje. Iako je taj brak ostao upamćen i po mnogim kontraverzama koje su pratile ovaj par, venčanica princeze Dajane ušla je u istoriju kao jedna od najpoznatijih na svetu.


Dvadesotogodišnja princeza Dajana nosila je venčanicu prekrivenu čipkom, sa velikim puf rukavima, mnogo bisera i velom dugim preko 8tnim perjem.


Kamila, venčanje vojvotkinje od Kornvala, 2005

 

kraljevsko vencanje vojvotkinje od Kornvala - Kamila

 

 

Godinama nakon venčanja i tragične pogibije princeze Dajane, isplivavale su informacije vezane za princa Čarlsa i njegovu sada zakonitu ženu Kamilu, vojvotkinju od Kornvala. Nakon 35 godina čekanja, 2005. godine su princ Čarls i Kamila Parker Bouls stigli su do oltara, bez mnogo pompe oko samog čina.

Kamila je tom prilikom nosila plavo-zlatnu haljinu od damasta, ukrašenu zlatnim vezom. Na glavi je umesto vela nosila fascinator sa zlatnim perjem.


Ketrin, venčanje vojvotkinje od Kembridža, 2011

 

Stariji sin Čarlsa i Dajane, princ Vilijam 2011. godine oženio je Kejt Midlton, i verujemo da se sećate ove ceremonije koju je pratilo mnogo ljudi. Kejt Midlton je ispratila je britansku kraljevsku tradiciju i odabrala je dug veo, svilenu venčanicu do poda, boje slonovače, sa rukavima i gornjim delom od ručno rađene čipke sa osnovnim britanskim simbolima - ružom, narcisom i detelinom sa tri lista.


Mlada je nosila kraljičinu tijaru i verenički prsten od dijamanata i safira koji je nekada pripadao Dajani.

 

Princ Vilijam i Kejt Midlton vencanje


Kejt Midlton vencanje


 

 

Megan, venčanje vojvotkinje od Saseksa, 2018

 

Najsvežije utiske svakako nosimo sa večanja princa Harija i američke glumice Megan Markl prošle godine. Vojvotkinja od Saseksa, Megan je na venčanju nosila jednostavnu belu haljinu spuštenih ramena sa 3/4 rukavima.

 

Megan Markl i Princ Hari


 

Imala je i veo dug 5 metara, ukrašen ručno vezenim cvećem. Princeza Dajana je simbolično bila deo i ovog venčanja jer je princ Hari sam dizajnirao verenički prsten za Megan, uzevši dva dijamanta iz kolekcije svoje majke, a u bidermajeru su preovladavale bele ruže, omiljeno Dajanino cveće.