Običaji koji se sve manje praktikuju i koji se mogu preskočiti

Foto: Atelje dobrih slika Čelovjek

 

Od kulture do kulture postoji na desetine, pa i stotine običaja koji na leđa nove mlade stavljaju težak zadatak. Naime, kraj svih tradicija koje vaši i njegovi roditelji očekuju da ispoštujete, pravo je iznenađenje da mlade ovih dana imaju ikakvog udela u svom venčanju.

 

Pronađite pravi prostor za organizaciju venčanja u Novom Sadu

 

Međutim, zaista ne bi trebalo da se trudite da ugodite svima, jer ćete duž puta izgubiti sebe i nećete znati šta je to što se vama lično dopada. Ovo su neke od tradicija koje slobodno možete preskočiti.

 

 

Nešto staro, nešto novo

 

Svi znamo za ovu tradiciju, koja je čini se stara koliko i vreme. Dok birate šta ćete obući za svoje venčanje, običaj je da na sebi imate nešto staro i nešto novo. Vaša venčanica je jedan od najvažnijih detalja na vašem venčanju. Bez obzira da li birate belu haljinu, skrojeni smoking ili lepršavu cvetnu suknju i top, ona bi trebalo da predstavlja vas u svakom pogledu, kao i detalji koji idu uz nju. Dakle, ako ne možete da u celu priču uklopite nešto novo i nešto staro, ne očajavajte, jer to nije toliko važno. Ako biste radije nosili ogrlicu koju vam je verenik poklonio, nego stare bisere koje su nasleđe vaše porodice, uradite tako.

 

 

Foto: Fotografisanje venčanja - BSB Studio Niš

 

 

Nešto plavo

 

Priča iza ovog običaja je sledeća: nastala je u vreme kada je kraljica Viktorija bila na prestolu i glasila je „nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno, nešto plavo i srebrnih 6 penija u njenoj cipeli“. Plava je odabrana kao Bogorodičina boja i simbol čistoće, a 6 penija je mladoženja trebalo da priloži da bi dokazao da je finansijski siguran. Međutim, šanse su da ništa od ovog nije relevantno za vas.

 

Organizacija venčanja na otvorenom

 

Ako plava jednostavno nije vaša nijansa, nemojte sebe osuditi na to da nosite plavu podvezicu samo zbog ovog običaja.

 

Organizacija vencanja na Kosutnjaku - Filmska zvezda

Foto: Venčanje na Košutnjaku - Filmska zvezda

 

 

Bela boja je jednostavno najbolja

 

Iako niko ne poriče lepotu belih venčanica tradicionalnog kroja, one definitivno više nisu standard. Sve je počelo zamenom bele boje, krem varijantama i nijansom slonove kosti, da bi danas imali venčanice u gotovo svim bojama duge. Zamislite samo sve te prepne pink, ružičaste, crvene, pa čak i plave i zelene venčanice.

 

Takođe, nije iznenađujuće da se mlada pojavi u crnoj haljini na svom venčanju, kao i da pritom izgleda vrlo elegantno. Dakle, ako sebe nikad niste zamišljali u belom, zaista nema smisla da poštujete taj običaj.

 

Šatori za svadbe i proslave

 

Noć pre venčanja budući mladenci moraju da provedu odvojeno

 

Ovo je zaista sulud običaj naročito ako već živite sa svojim budućim suprugom. Noć pre venčanja je definitivno ona kada ćete biti nestrpljivi i na iglama, pa je zaista poželjno da kraj sebe imate nekog s kim možete lakše da podnesete svu neizvesnost koja vas očekuje sutra. Mnogo će vam lakše biti da zaspete kraj voljene osobe, nego sami dok je on u svojoj momačkoj sobi kod roditelja. Ova tradicija je definitivno za preskakanje.

 

Organizacija venčanja - Happieness

Foto: Happieness Event Centar-organizacija svadbi

Ažurirano: 07. Okt. 2022.
Datum: 07. Okt. 2022.

Izvor: magazin.novosti