3. Dec 2020 : Datum ažuriranja
 3. Dec 2020 | Vanja Ostojić

Kako da izaberete burme

Sve o burmama - venčano prstenje

Foto: S&L Jokić

 

One su simbol vezivanja, večne ljubavi, snažan koliko i izgovaranje „da“. Jer prstenovanjem prihvatate jedno drugo, sa svim vrlinama i manama, obećavate da ćete se voleti, poštovati, deliti, pomagati i u dobru i u zlu. Bez burmi danas ne možemo da zamislimo čin venčanja. Međutim, u prošlosti, burme kao takve nisu postojale. Devojkama se prilikom prošnje i ugovaranja braka poklanjao prsten, izrađen od različitih materijala, u zavisnosti od materijalnog statusa prosca. Muškarci su oduvek nosili prstenje kao simbol moći ili vladarskog statusa, ali kada su tačno počeli da nose venčani prsten, tj.burmu- ne zna se tačno. Negde je to već slučaj u 19. veku, a kao masovnija pojava nakon Drugog svetskog rata, s napretkom industrije i s povećanjem kupovne moći.

 

 

Ko kupuje burme?

 

U mnogim krajevima u Srbiji još uvek je vrlo prisutan običaj da burme kupuje venčani kum. Međutim, moderno vreme modifikovalo je i običaje. Kako bi se tradicija ipak ispoštovala, a mladenci bili zadovoljni venčanim prstenjem, nije retkost da oni izaberu burme koje će kum kasnije kupiti. Bilo kako bilo, burme se nose do kraja života, stoga budite pažljivi prilikom odabira. U današnje vreme izbor je ogroman i zato je najbolje da posetite više zlatara i pogledate na licu mesta ponudu. Ono o čemu treba da razmislite pre odlaska u juvelirnicu jeste kolikim budžetom raspolažete i koji biste materijal izrade želeli. Ukoliko informacije tražite na sajtovima, obratite pažnju da li je cena za par burmi ili samo za jednu. Mnoge juvelirnice daju i popust ukoliko kod njih kupite i verenički prsten.

 

fotografisanje venčanja

Foto:  Frame and Soul fotografski studio

 

Vrste materijala

 

Burme se najčešće izrađuju od žutog, belog i roze zlata, u zavisnosti od legure koja je korišćena kako bi se zlatu pojačala čvrstina. Mogu biti napravljene i od kombinacije više boja, što je poslednjih godina veoma popularno i traženo, ali i praktično, pogotovu za dame koje s burmom žele da upare i drugi nakit koji nose. 

 

Cena zlata zavisi od finoće, tj.čistote koja se izražava u karatima. Za izradu burmi najčešće se koristi zlato od 14k (oznaka 585 znači da sadrži 58,5 % zlata) i 18 k ( oznaka 750 znači da ima 75% zlata).

burme zlatara djordjevic

Foto: Zlatara Đorđević

 

Burme za venčanje - Spenderella

Foto: Burme - Zlatara Spenderella

 

Nešto manje prisutne na našem tržištu jesu burme od platine, a razlog tome je znatno viša cena u odnosu na zlato. Platina je otpornija od zlata, manje podložna uticaju spoljašnje sredine, ali je vrlo retka, što ima uticaja na cenu. Nakit izrađen od ovog materijala nosi žig s oznakom Plat, Pt ili Platinum

 

 

burme -zlatara personal

Foto: Zlatara Personal

 

U pojedinim juvelirnicama izrađuje se venčano prstanje od zlata u kombinaciji s keramikom. Ukoliko volite unikatan nakit, vredi razmisliti i o ovoj opciji.

Prilikom odabira materijala izrade, najbolje je da odlučite šta najbolje pristaje vašem tenu. Tu može nastati neslaganje jer se mladi, na primer, više dopada belo, a mladoženji žuto zlato. Zato su mnogi mladenci u dilemi da li burme moraju biti identične. Prema nekom opšteprihvaćenom pravilu trebalo bi da budu iste, tj. u istom stilu, jer su simbol ljubavi i spajanja u zajednicu braka. U tom slučaju, probajte da nađete kompromis.

 

 

 

Oblici burmi

 

Burme se najčešće izrađuju u tri oblika: u ravnom, konkavnom i oblom. Svako vreme nosi i određene trendove, pa su pojedini oblici u datom trenutku popularniji od drugih. Međutim, najbolje je da probate različite modele i vidite koji vam najbolje stoji prema obliku šake, kao i u odnosu na širinu i debljinu prsta.

 Širina burmi varira u zavisnosti od ličnog ukusa i eventualne želje za nekim dodatnim dizajnom. Može biti od 2mm pa sve do 6mm ili više pa se i u ovom slučaju savetuje proba. Osim željenog estetskog utiska burma treba da bude udobna za nošenje, da vas ne žulja i ne smeta prilikom obavljenju svakodnevnih poslova. 

Ukoliko vodite računa o budžetu, znajte da su širi i masivniji modeli teži i samim tim skuplji.

 

Bendovi za proslave i venčanja

 

Dizajn burmi

 

Površina venčanog prstenja može biti polirana, tj.sjajna, mat i pikovana, a moguće je i kombinovanje više tekstura. Umesto klasičnog izgleda možete izabrati neki željeni motiv ili simbol (srce, floralni, infiniti, geometrijski oblik, grčka šara...), izgravirati imena i datum venčanja. Mnoge mlade se odluče za model koji je ukrašen cirkonima ili dragim kamenom. Mogućnosti je zaista bezbroj.

 

Koju burmu ćete izabrati zavisi isključivo od vaših preferencija, ali imajte na umu da je birate za ceo život i da njen dizajn treba da vam se sviđa i za trideset i više godina. 

 

burme zlatara Pjer

Foto: Zlatara Pjer