marko-ristic-photography.jpg

24. Okt 2019 : Datum ažuriranja
 24. Okt 2019 | Milena Đurković

Običaji za mladu (svadba)

Koji su tradicionalni običaji za mladu na svadbi

Foto: Marko Ristić Photography

 

Tradicionalna svadba u našem narodu se ranije sastojala od mnogobrojnih običaja, pri čemu je svaki imao tačno određenu funkciju, a njihovo sprovođenje na svadbi smatralo se obaveznim. Posebno su zanimljivi običaji koji se tiču same neveste, te ćemo se sada posebno posvetiti njima.

 

Običaji u mladinoj kući

 

Bacanje staklene čaše

 

Mlada bi u svojoj kući trebalo da primi blagoslov od svojih roditelja i nazdravi sa svatovima. Tom prilikom ona pije iz staklene čaše, koju nakon ispijanja baca, pa ako se razbije – rodiće muško dete, a ukoliko ostane čitava – rodiće žensko.

 

Crven konac oko struka

 

Ukoliko ste mislili da je crveni konac samo za šivenje, ili eventualno za ručni zglob, u želji da se izborite sa eventualnim urocima – prevarili ste se. On se, naime, vezuje i mladi oko struka, a onda se čeka dolazak svatova ispred kuće, jer upravo onog trenutka kada se začuju zvuci sirena svadbene povorke, deveruše treba da pokidaju taj konac. Ukoliko to čine sa lakoćom, prema narodnom verovanju, i mladin porođaj će biti takav.

 

Luk od bršljana kao dekoracija

Kada je reč o dekoraciji mladinog doma, nekada je bio običaj da se za to koristi luk od bršljana ukrašen cvećem, tilom i mašnama. Taj luk bi ostajao na mladinoj kapiji kao simbol odlaska mlade iz rodne kuće sve do praznika Mladenci.

 

 

Restoran Nota

Foto: Restoran Nota

 

 

Običaji po dolasku mladoženje

 

Posmatranje mladoženje koji gađa jabuku kroz grančicu bosiljka

 

Mladoženja gađanjem jabuke odražava spremost da štiti svoju porodicu, te se u nekim krajevima smatra da ovaj čin mlada treba da posmatra. Međutim, imajući u vidu da mladoženja u tom trenutku još uvek ne bi smeo da vidi mladu, ona može da ga posmatra kroz grančicu bosiljka.

 

Kupovina mlade

 

Ovo se danas smatra šaljivim običajem, koji podrazumeva cenkanje između mladoženjinog brata sa mladinim bratom koji „prodaje“ mladu. Ukoliko, pak, mladin brat nije zadovoljan onim što je dobio, kao dodatan komični element se izvodi „lažna mlada“ – često muškarac ili starija ženska osoba koji su prerušeni u mladu.

 

Restoran Nota

Foto: Restoran Nota

 

Ipak, nekada se ovaj običaj praktikovao sa izuzetnom ozbiljnošću, te su bile izdvajane velike svote novca ili dukata za otkup mlade. To je trajalo sve do 1846. godine, kada je Aleksandar Karađorđević doneo zakon kojim je ovaj običaj ukinut, usled protivljenja ovog običaja sa ljudskim dostojanstvom.

 

Kupovina mlade - običaji za mladu na svadbi

Izvor: Kaleidoskop

 

Kupovina cipele i belo platno

 

Mlada se nakon „kupovine“ izvodi pred svatove u papučama zato što dever treba da kupi mladi cipele, a ona njemu zauzvrat vezuje belo platno oko ramena (deverski peškir). Od tog trenutka, dever je u obavezi da čuva mladu kako je neko ne bi ukrao, a najčešće mala deca tokom čitavog svadbenog veselja pokušavaju da se provuku ispod stola za kojim mlada sedi i ukradu joj cipelu, koju će dever posle morati da otkupi.

 

 

Mladina sprema

 

Bela venčanica i veo

 

Mlada je, još od davnina, uglavnom u belom zato što bela boja predstavlja simbol čednosti, a veo, kojim buduća nevesta prekriva lice do onog momenta kada je crkveni brak sklopljen, ima ulogu da je zaštiti od zlih sila. Veo se u ponekim delovima Srbije kačio i na drvo, jer se verovalo da drvo simbolizuje nov život. Takođe, nakon što je mlada dan provela u belom, u Vojvodini je običaj da se ona nakon ponoći obuče crvenu haljinu, kako im u bračnom životu ne bi manjkalo ljubavi.

 

Mrs & Mr Wedding photography by Ana and Vera

Foto: Mrs & Mr Wedding photography by Ana and Vera

 

Nešto novo, nešto staro, nešto pozajmljeno i nešto plavo

 

Ovaj preuzeti običaj, koji potiče iz Engleske, predstavlja direktan uticaj stranog uticaja, i nalaže da mlada na dan venčanja treba da nosi nešto novo, nešto staro, nešto pozajmljeno i nešto plavo, a to „nešto“ je često nakit. Nešto staro simbolizuje mladinu povezanost sa njenom porodicom, a nešto novo optimizam i nadu u srećan brak. Nešto pozajmljeno bi mlada trebalo da dobije od srećno udate žene, koja ovim činom mladi prenosi sreću, dok se nešto plavo smatra simbolom sreće, ljubavi i vernosti.

 

Biseri

 

Mlada nikako ne bi trebalo da nosi bisere na dan venčanja, jer biseri simbolizuju suze. Ukoliko ih bude nosila, prema verovanju se smatra da će proliti mnogo suza tokom braka.

 

Bacanje bidermajera

 

Pre nego što se ovaj običaj ustalio, neudate devojke bi otkidale delove mladine venčanice u želji da uzmu nešto njeno, i time dobiju delić njene radosti, obzirom da se za mladu smatralo da donosi sreću. Nakon toga, započeto je sa bacanjem malog buketa. Mlada bi trebalo da baci bidermajer nakon samog čina sklapanja braka, a neudate devojke da se okupe i potrude da ga uhvate, jer se veruje da će se ona koja to učini sledeća udati.

 

Šest Topola

Foto: Šest Topola

 

Možete da pomislite kako je ovo samo šaljiv običaj, međutim, činjenica da je gotovo pa neizostavan deo venčanja, kao i da se na netu mogu pronaći tehnike hvatanja bidermajera, govori o tome koliko je ovaj običaj aktuelan. Uz ovo, u Šumadiji postoji još jedan običaj, koji se praktikuje nakon čina crkvenog sklapanja braka, a on podrazumeva da mlada upita neudate devojke „Hoćes da te povučem za nos?“ Ukoliko neka od njih pristane, veruje se da je ubrzo očekuje svadba.

 

Dušan Rašević

Foto: Dušan Rašević

 

 

Običaji prilikom dolaska mlade u mladoženjinu kuću 

 

Bacanje sita na krov 

 

Običaj je da po dolasku mladenaca u mladoženjinu kuću svekrva daje mladi sito sa žitom, koje simbolizuje plodnost, a mladin zadatak je da baci žito tri puta preko glave, a sito prebaci preko kuće. Ukoliko sito ostane na krovu, veruje se da će i mlada ostati u kući, a brak će, samim tim, biti dugovečan.

 

Nakonče

 

Pre ulaska u mladoženjin doma, mlada treba da najmlađe muško dete iz njegove familije, zvano nakonče, podigne iznad glave i okrene ga tri puta u krug kako bi u braku rodila mnogo zdrave dece. 

 

Šest Topola

Foto: Šest Topola

 

Prenošenje mlade preko praga

 

Poreklo i simbolika ovog običaja nisu sasvim poznati, ali je on, uprkos tome, veoma poznat i široko rasprostranjen, verovatno upravo zato što može izgledati simpatično, a i ne iziskuje nikakvu dodatnu opremu, već samo jakog mladoženju! Ovim činom mlada izbegava da svojim „nepoznatim“ stopama zgazi prag kuće, a time, veruje se, i duše umrlih predaka, koji na neki način zauvek „žive“ u prodičnim kućama. U nekim krajevima, uobičajeno je i da mlada ovom prilikom udari u okvir vrata sa ciljem da je duhovi prihvate.

 

Prenošenje mlade preko praga

Izvor: Super venčanje

 

Obaranje bokala vode na pragu kuće

 

Postoji i drugi običaj, po kome mlada, pre nego što zvanično kroči u mladoženjinu kuću, treba da nogom obori bokal sa vodom – za dobrobit kuće, a bokal je namenski za nju postavljen na prag same kuće.

 

Hleb oko mladine ruke

 

U skladu sa tradicijom pojedinih krajeva, nakon ulaska u kuću, neudata devojka treba da mladi okači hleb oko ruke, kako bi ona ubuduće bila poslušna.

 

Svadbeni običaji u Srbiji

 

Ko će koga da zgazi?

Nakon zvaničnog sklapanja braka, običaj je da mladenci pokušaju da prvi zgaze svog supružnika, jer se veruje da će onaj ko to prvi učini imati poslednju reč u kući.