Ogledalce ispod jastuka za lik budućeg muža – Običaji i verovanja na Bogojavljanje

obicaji-verovanja-na-bogojavljanje.jpg


Bogojavljenje se obeležava 19. januara i to je nepokretni praznik, ne menja se iz godine u godinu. 


Veruje se da se, u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, na tren otvara nebo, te da se ukrštaju vetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju leti i da sva voda postaje sveta. Ko se tada zatekne na otvorenom i to vidi može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje. 


Sale za svadbe - izbor sala u Beogradu do 400 mesta


Mnogo je običaja i verovanja u vezi sa ovom večeri, ali i sa samim danom Bogojavljenja, a ona posebna zanimljiva jesu verovanja da će se neudatim devojkama na ovaj dan ukazati suđeni muškarac


OGLEDALCE POD JASTUKOM 


Prema narodnom verovanju, sve devojke koje žele da se udaju trebalo bi da na Bogojavljensku noć stave ogledalce ispod jastuka kako bi sanjale budućeg muža. Pored ogledala stavljale su se i sveće, a veoma je važno da ogledalo ne pukne jer u tom slučaju, verovalo se, sledi sedam godina nesreće u ljubavi. 


ogledalce ispod jastuka lik buduceg muza bogojavljanje


KUGLICE OD TESTA 


Postoji još jedan devojački običaj koji nalaže da na Bogojavljenje devojke od testa naprave četiri loptice. U tri treba da stave po papirić sa imenom svoje simpatije, a jedan ostavljaju prazan. Te loptice se potom stavljaju u ključalu vodu, i ona koja prva izbije na površinu je prava ljubav devojke. Ukoliko na površinu ispliva prazna loptica, znači da devojka još uvek nije upoznala onog koji joj je suđen.


 

kuglice od testa bogojavljanje


VODA SA IZVORA 


U nekim krajevima je običaj da na Bogojavljensko jutro mlade devojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zatim zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sekire, jer se veruje da će se na taj način izbeći svađa među njima. 


Organizacija venčanja na otvorenom - Open Concept


OTVARANJE NEBA 


Ukoliko se pak ispostavi da suđenog još uvek niste srele, ne očajavajte, postoji još jedno vrlo lepo verovanje da se u ponoć uoči Bogojavljenja nebo otvara i da se na njemu ukazuje Bog. 


U kojim slučajevima nije dozvoljeno crkveno venčanje


bogojavlajenje obicaji verovanja


Vernici tako u ponoć izlaze na ulicu ili otvaraju svoje prozore kako bi imali jasan pogled na nebo i kako bi u ponoć zamislili želju, jer smatra se, da će se onome kome se Bog ukaže na nebu, zamišljena želja i ostvariti! 


Povoljni restorani za organizaciju proslava


Stoga, drage devojke, večeras nikako nemojte zaspati ranije, otvorite svoj prozor i pogledajte u nebo. Zamislite želju i verujte u čuda! BOG SE JAVI! POGLEDAJTE JOŠ:Astrološki znaci i venčanje u 2024

Kojim datuima i periodima nije dozvoljeno venčanje u crkvi

Šta je muštuluk - običaji
Ažurirano: 16. Jan. 2024.
Datum: 16. Jan. 2024.

Izvor: pink.rs