post-wedding-fotografisanje-vencanja-nikola-radulovic-hero.jpg

28. Okt 2023 : Datum ažuriranja
 13. Mar 2020 | Vanja Ostojić

Organizacija venčanja: evo kako da detaljno i bez stresa na vreme isplanirate svoj najvažniji dan

Kako da detaljno isplanirate Vaše venčanje bez stresa

Nasloni moje vreme na svoje, tako će večnost duže trajati, reči su Miroslava Mike Antića. Ukoliko ste pronašli osobu s kojom želite da delite sve vreme ovog sveta i to proslavite sa najdražima, onda vas čeka organizacija svadbe! 


Ovaj događaj iziskuje mnogo posla i dobru organizaciju, stoga s pripremama počnite minimum deset meseci unapred. Mi smo vam pripremili mali podsetnik svih vaših svadbenih obaveza, koji će olakšati organizaciju i uštedeti dragoceno vreme. Kada poželite da sve planove stavite na papir, tu je praktični Ludi kamen planer venčanja.



Nakon utvrđivanja datuma venčanja, prvo se s partnerom dogovorite kakvu svadbu želite. Ovde se želje budućih mladenaca često razilaze, stoga je najbolje da iskreno porazgovarate. Važno je zatim da sastavite preliminarni spisak gostiju i shodno tome kolikim budžetom raspolažete jer je to ključno za naredne korake. 



DESET MESECI RANIJE


Zakazivanje venčanja: Ovo je prvi zadatak koji treba da obavite. Imaćete veću mogućnost biranja satnice za obavljanje ceremonije, kako kasnije ne biste bili prinuđeni da prihvatite preostale termine koji vam remete planove. Potrebne su vam lične karte mlade, mladoženje i kumova i dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi. Ukoliko želite da se čin sklapanja braka obavi u restoranu, morate platiti izlazak matičara na teren (cena se razlikuje od grada do grada)


Dokumenta koja su Vam potrebna za građansko venčanje


Foto: Dekoracije venčanja - Bloom Factory


Ako želite da se na ljubav zavetujete i pred Bogom, pre odlaska na razgovor sa sveštenikom pripremite crkvene krštenice mladenaca i kumova i lične karte. 


Restoran: Drugi važan zadatak jeste traženje i rezervisanje željenog restorana za svadbu jer se zakazivanja vrše i po godinu dana unapred. Najbolje je da se raspitate za preporuke kod prijatelja ili se obratite Ludom Kamenu , a  zatim posetite nekoliko objekata i proverite ponude. Cene variraju u zavisnosti od željenog menija, da li je uključena dekoracija, kao i od mnogih drugih stavki i usluga.

Najbolji prostori za venčanje - PREPORUKE


filmska zvezda kosutnjak sala za svadbe

Foto: Restoran Filmska zvezda - Košutnjak (organizacija proslava i svadbi)


Foto: d'Aria - restoran / venčanja na reci


Bend: Nema dobrog provoda bez atmosfere za koju je zadužen bend. Popularni sastavi bukirani su mesecima unapred, zato budite brzi. Poslušajte svirke na jutjubu, pitajte prijatelje i konsultujte Ludi Kamen za preporuke. Najbolje je da odete na nastup i vidite da li vam se dopada repertoar i kako zvuče uživo. 


Muzika – bendovi za svadbe i proslave


fama bend muzika za svadbe

Foto: Fama bend - muzika za svadbe i proslave - Šabac


Kumovi: Razmislite koga biste želeli za svedoke na venčanju. U mnogim krajevima još se poštuje tradicija starog kumstva, gde potomci jedne porodice generacijama kumuju drugoj familiji. Ukoliko iz nekog razloga ne želite da vas venča stari kum, sada je vreme da o tome razgovarate sa svojim roditeljima, a zatim pitate najboljeg druga/drugaricu da bude vaš svedok na venčanju.





DEVET MESECI RANIJE


Venčanica: Devojke obično mnogo pre svoje svadbe zamišljaju idealnu venčanicu u kojoj sanjanju da izgovore “da”. Sada je vreme da svoj san i ostvarite.

Ne bi bilo loše da posetite sajam venčanja, a zatim i što više salona venčanica.  Na isprobavanje povedite mamu ili najbolju prijateljicu koje će vam iskreno reći svoje mišljenje.

Sve venčanice na jednom mestu





PET DO ŠEST MESECI


Šminka i frizura: Ukoliko je vaše venčanje u periodu od maja do septembra kada je svaki vikend rezervisan za svadbena veselja, zakažite šminku i frizuru kako ne biste kasnije u panici tražili slobodne termine.


Mladoženjino odelo: Uklopite ga s venčanicom kako biste izgledali skladno. Ukoliko biste radije sašili sako i pantalone po meri, računajte na nekoliko odlazaka na probu i neophodne korekcije.


Burme: Prema običajima kum kupuje burme za venčanje. Pošto je ovo vaša svadba, a burme nešto što ćete nositi svakodnevno, najbolje je da sami izaberete modele koji vam se dopadaju, a onda ih pokažete kumu. Tako će se ipak ispoštovati tradicija.


Fotograf: Posebnu pažnju posvetite odabiru fotografa koji će zabeležiti vaše najlepše trenutke. Ima mnogo talentovanih umetnika koji prave nesvakidašnje fotografije, stoga na vreme angažujte vrsnog majstora svog zanata.


Foto: Nikola Radulović - fotografisanje venčanja


Medeni mesec : Prelistajte turističke kataloge i razmislite gde i kada biste voleli da otputujete na bračno putovanje. Najavite na poslu godišnji odmor, a zatim rezervišite aranžman



ČETIRI MESECA


Bidermajer: Svadba ne može bez bidermajera, a koje cveće će ga krasiti zavisi od vaših želja, ambijenta, modela venčanice, šminke koju ste izabrali za taj dan… Venčani buket obično kupuje kuma, stoga njoj šapnite svoje želje kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.


Foto: Bidermajer - studio Mušmula


Cvetni aranžmani: Ukoliko dekoracija restorana nije u ponudi samog objekta, vreme je za odlazak u cvećaru kako biste odabrali aranžmane. Posebnu pažnju obratite na mladenački sto, a zatim na stolove za goste, mesto za fotografisanje i naravno, auto za mladence. Ako svadbeno veselje počinje još u porodičnoj kući, biće vam potrebni  i venac za kapiju ili ulazna vrata (ukoliko ih ne pravite sami), kao i mali aranžmani za stolove u dvorištu…

nar events dekoracija za vencanje ludi kamen

Foto: Nar Events - dekoracija za venčanja


Cvetovi za kićenje: Ne zaboravite na cvetove za mladoženju, kuma i devera. Mogu biti od prirodnog cveća ili svile i tila. Trebaće vam i korpa i cvetići za kićenje svatova, kao i peškir za devera.


Foto: Cvetići za kićenje - Deko cvet



TRI MESECA


Svadbena torta:  Bira se nakon što ste se odlučili za celokupnu dekoraciju ambijenta, a veličina, tj.kilaža na osnovu broja gostiju.

Pozivnice: Pretražite sajt LudiKamen.rs za pronalazak pozivnica za venčanje. Ponuda je izuzetno velika zahvaljujući kreativnosti dizajnera. Možete izabrati tekst ili još bolje, budite originalni i osmislite sami.


Smeštaj za goste: Ukoliko imate goste koji dolaze iz drugih gradova ili država, obezbedite im odgovarajući smeštaj.

Mladenački auto: Da li zamišljate romantičnu vožnju fijakerom, elegantni oldtajmer ili pak luksuzni auto? Ako je ovo preveliki izdatak, a vaš prijatelj ima odgovarajući auto, zamolite ga da vas tog dana vozi.


Pronađite mladenački auto – prevoz na dan venčanja


Skup svatova u roditeljskoj kući: Ukoliko na dan svadbe okupljate svatove u porodičnoj kući, morate razmišljati o naručivanju keteringa ili organizaciji spremanja hrane. Ako se odlučite da sami pripremate, biće vam potrebna pomoć rodbine. Tetke, strine i ujne sigurno će biti voljne da se angažuju,  a stričevi, ujaci i teče oko pića, postavljanja stolova i služenja gostiju.


Kićenje svatova: Najmlađe devojčice u familiji ili neudate drugarice obično budu zadužene za kićenje svatova. Izaberite kome ćete poveriti ovaj lepi zadatak.



DVA MESECA


Uručivanje pozivnica: Odnesite ih lično ili pošaljite poštom. Zamolite goste da vam do određenog datuma potvrde dolazak kako biste restoranu saopštili konačan broj zvanica.


Momačko i devojačko veče: Dogovorite se s kumovima oko organizacije noćnog provoda  ili celokupnog parti vikenda negde u prirodi, luksuznoj kući, spa centru, na specijalizovanom splavu ili pak na adrenalinskoj turi. 



MESEC DANA


Sitnice: Sada kada je većina stvari završena, možete se na miru posvetiti aksesoarima i detaljima. Izaberite ukrase za kosu, veo, tašnicu, nakit, cipele za mladu i mladoženju, košulju, kravatu ili leptir mašnu… Ako želite da ispoštujete moderan običaj i na dan svadbe ponesete za sreću nešto staro, novo, pozajmljeno i plavo, pripremite na vreme odgovarajuće predmete

  • Za čin crkvenog venčanja treba da kupite belo platno, sveće, crno vino i pehar.


DVE NEDELJE


  • Idite na probu šminke i frizure kako biste bili sigurni da je sve onako kako ste zamislili.
  • Napravite raspored sedenja u restoranu
  • Potvrdite konačan broj gostiju


svecana-sala-dve-kule-za-vencanja-i-svadbe

Foto: Svečana sala - Dve Kule - organizacija svadbi i venčanja



NEDELJU DANA


Ulepšavanje: Možete se posvetiti sebi. Idite kod manikira i kozmetičara kako bi vam se koža oporavila od tretmana i bila spremna za najvažniji dan

 

- Proverite još jednom sve detalje sa restoranom, cvećarom, poslastičarnicom, bendom, fotografom…


prstenje-nakit-verenicko-prstenje-burme-zlatara-magioni-beograd

Foto: Magioni Fine Jewellery - vereničko prstenje i burme



DAN PRE


- Preuzmite venčanicu


<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4cLyo0jahHc?si=U7NBbL4N1VcZzWXO" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>