Pucanje u jabuku – tradicionalni običaj za mladoženje

Jedan od nanebezbednijih običaja koji i dan-danas živi u našem društvu je skidanje jabuke sa kapije prilikom dolaska mladoženje po mladu.

Jabuka može da se postavi na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveta u dvorištu.

Svi znamo za ovaj davni običaj, a slobodno se može reći da je muškarcima jedan od omiljenih, ali malo ljudi zna odakle on zapravo potiče i koja mu je bila prvobitna namena.

 

Saznajte koji su običaji za mladu

 

Kako etnolozi kažu, suština ovog davnog običaja potpuno je drugačija i nema nikakve veze u nadmetanju ko bolje nišani. Cilj ovog običaja zapravo je pravljenje buke, jer se verovalo da to otklanja demone. Tako se nekada prangijalo, zviždalo, glasno pevalo i galamilo, a sve je to bilo u istoj službi rasterivanja demona.

 

Sale za svadbe

 

Ovaj običaj, iako mnogima omiljen, nije se zadržao u svim krajevima Srbije.

U Čačku, na primer, rafalna pucnjava nije običaj. Iz puške na svadbi pucalo se samo u jabuku i kad se jabuka skine, a to je radio samo lovac sa dozvolom, puška se polaže na prag i mlada prelazi preko nje i to je to.

 

Običaji – venčanje u crkvi

 

Iako je i pucanje u vazduh na veseljima zabranjeno, srpski domaćini ovog se običaja ne odriču. Korišćenje vatrenog oružja u ove svrhe prema zakonu u Srbiji, svrstava se u krivično delo izazivanja opšte opasnost. 

 

Ažurirano: 01. Feb. 2022.
Datum: 01. Feb. 2022.

Izvor: objektiv.rs