crkveno-vencanje-sia-weddings.jpg

17. Jun 2020 : Datum ažuriranja
 17. Jun 2020 | Vanja Ostojić

Sve što treba da znate o venčanju u crkvi

Uslovi, organizacija, nedoumice...

Foto: Sia Wedding

 

Šta je potrebno od dokumenata? Da li se može zakazati venčanje za vreme posta? Da li je bitna razlika u godinama? Može li se više puta venčati u crkvi? Da li pripadnik druge vere može da stupi u brak prema pravoslavnim običajima? Kada crkva može odbiti da venča mladence?

 

Zavetovanje na vernost i ljubav pred Bogom, jedan je od najsvetijih činova u pravoslavnom hrišćanstvu. To nije samo izgovaranje “da” već sjedinjenje dvoje ljudi za čitav život! 

Da bi stupili u brak, mladenci moraju biti različitog pola (muškarac i žena) i izraziti slobodnu volju da se venčaju. Uobičajeno je da obave predbračni ispit kako bi se ispitalo da li uspunjavaju uslove za sklapanje braka po kanonima crkve i da li ima nekih smetnji. Svešteniku iz mladine parohije prilažu se crkvene krštenice mladenaca i kumova, kao i potvrda o mladoženjinom slobodnom bračnom stanju. Nakon izvršenog predbračnog ispita mladenci dobijaju potvrdu, tj. zapisnik, koji predaju parohijskom svešteniku mladoženje. Predbračni ispit trebalo bi da bude obavljen  tri nedelje pre venčanja, kako bi sveštenik mogao na tri nedeljne liturgije da oglasi želju mladenaca za sklapanjem braka.

 

Vila Jugovo S - vencanje na otvorenom

Foto: Vila Jugovo S - venčanje na otvorenom

 

Kada nije moguće zakazati venčanje?

 

Iako ćete se oko datuma venčanja dogovoriti sa sveštenikom, treba da znate da prema pravilima Srpske pravoslavne crkve, postoje određeni dani kada sklapanje braka nije dozvoljeno. To je tokom trajanja posta, sredom, petkom, na Vaskrs, Božić, Krstovdan 18.  januara, Usekovanje 11.  septembra i na Krstovdan 27. septembra. 



Prema pravilu Srpske pravoslavne crkve, obred venčanja bi trebalo obaviti u toku prepodneva, jer se tada sunce rađa i podiže. Međutim, moderna vremena su popustila stroge crkvene propise, pa je sveti čin moguće obaviti i popodne. 

 

Detaljan pregled svih stavki za organizaciju venčanja - hronološki prikaz 

 

Isto tako, prema Bračnim propisima, crkveno venčanje se ranije obavljalo tek nakon što mladenci sklope građanski brak. Međutim i ovo pravilo je podleglo promeni, pa se mnogi parovi, u dogovoru sa sveštenikom, prvo zavetuju u crkvi, a zatim građansko venčanje obave u restoranu.

 

Sveti obred u hramu

 

Foto: Art Foto

 

Čin venčanja obavlja sveštenik parohije kojoj pripada mladoženja. Mlada i mladoženja treba da donesu četiri sveće za kumove, burme, belo platno, čašu ili pehar i crno vino

 

Bendovi za venčanje

 

Mladenci u pratnji kumova odlaze pred dveri na oltaru gde se vrši obručenje. U toku ovog čina, kumovi nose sveće koje su simbol nevinosti i čistote. Budući supružnici zatim stavljaju burme kao zavet vernostdat pred Bogom i odlaze u centralni deo hrama gde se obavlja sveta tajna venčanja. Rukuju se, a zatim im sveštenik veže ruke belim platnom, što predstavlja simbol neraskipe zajednice- slogu, poštovanje, pomaganje, vernost i ljubav. 

 


 

Supružnicima se na venčanju stavljaju venci, tj.krune na glavu, kao blagoslov crkve za zajednički život, a vino koje ispijaju iz zajedničke čaše simboliše Isusov čin pretvaranja vode u vino.

Nakon toga mladenci naprave tri kruga oko stola, u slavu Svete Trojice, što je simbol večne veze supružnika. 

 

 

move - restoran za venčanja na reci

Foto: Restoran Move - venčanje na reci

 

 

 

U kojim slučajevima crkva može da ne dozvoli sklapanje braka?

 

 

Prema crkvenom pravu postoje neuklonjive i uklonjive smetnje za sklapanje braka, pa je najbolje da se, ukoliko imate bilo kakve nedoumice, posavetujete sa svojim sveštenikom. Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da nije dozvoljeno stupanje u brak licima koja su prethodno isključena iz Srpske pravoslavne crkve i maloletnim osobama bez dozvole staratelja. 

Ukoliko je razlika u godinama veća od 15, mladenci moraju tražiti dozvolu za venčanje od nadležnog arhijereja. Isti postupak važi u slučaju ako supružnici već imaju crkveni brak iza sebe. Njega je moguće okončati, a neophodno je uputiti molbu parohijskom svešteniku. On je dužan da pokuša da pomiri supružnike, a ako to nije moguće, prosleđuje molbu nadležnom episkopu i crkvenom sudu. Samo uz njihovu dozvolu moguć je razvod, a određuje se i vreme koje minimum mora da prođe do ponovnog stupanja u brak.

Crkva može odbiti sklapanje braka ukoliko supružnik iza sebe ima već četiri crkvena braka, ako je mladoženja stariji od 70, a mlada od 60 godina, kao i u slučaju da postoji sumnja na krvno srodstvo. Razlog može biti i ako jedan od supružnika pripada verskoj zajednici koja nema tajnu krštenja ili je kršten u crkvi čije obrede ne priznaje Srpska pravoslavna crkva.

 

Pogledajte detaljno u kojim sve situacijama nije dozvoljeno crkveno venčanje

 

Venčanje u trudnoći?

 

Mnoge neveste su u strahu da će načiniti greh prema Bogu ukoliko u bračnu zajednicu stupe u toku drugog stanja. Prema Bračnim pravilima crkve, trudnoća je smetnja za sklapanje braka samo ako potiče od trećeg lica.

 

Šta je to hrišćanski brak?

 

Pripadanje drugoj veroispovesti ne mora biti prepreka za stupanje u brak po pravoslavnim običajima i supružnik nije u obavezi da promeni veru. Dovoljno je da se pismeno, pred sveštenikom i dva svedoka obaveže da će svoju decu krstiti i vaspitati u duhu pravoslavlja, da neće svog bračnog druga sprečavati u sprovođenju svojih verskih dužnosti i da neće pokušati da ga navede da promeni veru. 

 

Tekstovi pozivnica za venčanje

 

 

Restoran Filmski grad - venčanje na Košutnjaku

Foto: Restoran Filmski grad - organizacija venčanja