Sedam velikih kraljevskih venčanja

Poslednja kraljevska svadba koja je zaokupila pažnju globalne javnosti bila je ona britanskog princa Harija i američke glumice Megan Markl iz 2018. 

Venčanje je privuklo ogromnu međunarodnu pažnju. Procenjuje se da je prenos gledalo desetine miliona televizijskih gledalaca širom sveta. 

Ipak, iako je sve izgledalo grandiozno i ekstravagantno, reč je zapravo bila o prilično skromnoj svadbi, naročito kada je broj zvanica u pitanju… Bar u odnosu na ove istorijske primere:

 

Venčanje Luja šesnaestog i Mariji Antonete

 

Francuski kralj poznat po svom rasipničkom načinu života organizovao je jednu od najgrandioznijih venčanja 18. veka. Kada su on i Marija Antoaneta 1770. godine izgovorili sudbnonosno “da”, bilo je prisutno oko 5.000 zvanica, a to je bilo spajanje dve najveće evropske porodice – Habzburga i Burbona, piše Harper’s Bazaar.

Venčanje je proslavljeno u Sali ogledala u Versajskom dvorcu. Pred venčanje Marija Antoaneta je dobila veliku kolekciju dijamanata koji su tradicionalno pripadali francuskoj kruni i koja je bila procenjena na oko 2 miliona livri.

 

LUX prostori za venčanje

 

Venčanje kralja Ludviga i princeze Tereze

 

Budući bavarski kralj se 1810. godine oženio princezom Terezom, a slavlju je prisustvovala bukvalno cela država! Kako to?! 

Bili su organizovani festivali koji su trajali danima, i na koje su svi bili pozvani, a proslava je bila toliko uspešna da se ustalila i ponavljala na svaku njihovu godišnjicu braka. 

Ovaj događaj danas znamo kao Oktobarfest. 

 

 

Venčanje Kraljice Elizabete i Filipa II

Odmah posle kraja Drugog svetskog rata, 1946. godine tada mlada kraljica Elizabeta se venčala sa princem Filipom II u prisustvu 2.000 zvanica.

Ipak, veruje se da je preko 200 miliona ljudi pratilo svaki korak voljene kraljice do oltara jer je venčanje prenošeno preko radija. Venčanica Elizabete je na sebi imala 10.000 bisera.

 

Muzika za proslave - rodjendani , krštenja 

 

Renije III od Monaka i Grejs Keli

 

Po mnogo čemu, bila je reč o venčanju veka! Prestolonaslednik i holivudska pa bili su “dobitna kombinacija” za novinare koji su pohrlili u malu kneževinu da 1956. prisustvuju ovom spektaklu.

Tada 26-godišnja Grejs Keli udala se za princa Renijea, a među više od 600 zvanica našla su se i slavna lica poput Kerija Granta, Aristotela Onazisa, Ave Gardner i Konrada Hiltona.

 

Snimanje venčanja dronom

 

Venčanje Džona i Džeki Kenedi

 

Džon Ficdžerald Kenedi i Žaklina Buvije stali su na ludi kamen 1953. godine. Na venčanju je bilo toliko svatova da se par dva sata samo rukovao sa gostima.

Budući predsednik Amerike je u to vreme bio senator, pa je svadbi prisustvovao veliki broj senatora, kongresmena i političara, ali u holivudski krem u pratnji gomile novinara i fotografa.

 

Venčanje princa Čarls i Dajana Spenser

 

Sin kraljice Elizabete po grandioznosti svoje svadbe prevažišao je svoju majku. Ako su njeno venčanje pažljivo slušali milioni, njegovo su imali priliku i da vide!  

Spektakularnu svadbu 29. jula 1981. godine prenosile su televizije širom sveta, a procenjuje se da je uz male tv prijemnike sve vreme ceremonije bilo 750 miliona ljudi!

 

Restoran Nota za Lux svadbe

Foto: Restoran Nota

 

Venčanje Kralja Aleksandar I Karađorđevića i kraljice Marije

 

Na listi najraskošnijih venčanja nalazi se i jedno domaće – venčanje kralja Aleksandra sa rumunskom princezom Marijom. Princeza je imala veoma visoko poreklo – rođena je kao treće dete rumunskog kralja Ferdinanda, njena baka po majci je bila sestra ruskog cara Aleksandra III, a deda po majci drugi sin britanske kraljice Viktorije.

Sa druge strane, kralj Aleksandar je bio na čelu novoformirane velike države Južnih Slovena i prekaljeni ratnik koji je iz Prvog svetskog rata izašao kao pobednik i oslobodilac.

Zato i ne čudi što je njihovo venčanje tog junskog dana 1922. bio svetski događaj broj jedan. Samo 24 sata uoči venčanja u Beograd je doputovalo više od 20.000 ljudi! Na kraljevsku svadbu u Beogradu svoje izaslanike poslale su mnoge države. Predstavnike su poslali čak i Persija, pa i daleki Japan, a doputovao je i gost iz Austrije, sa kojom je do pre četiri godine Srbija ratovala.

 

Smokvica Airport prosotr za vencanje

Foto: Smokvica – prostor za svadbe

 

Ažurirano: 20. Nov. 2020.
Datum: 20. Nov. 2020.

Izvor: Istorijski zabavnik