mladencici-za-mladence.jpg

9. Jan 2024 : Datum ažuriranja
 29. Nov 2021 | Milena Đurković

Mladenci 2024 – praznik mladih bračnih parova

Verovanja i običaji uoči Mladenaca

Foto: Instagram @maree.medenjaci

 

Svi parovi koji su stali na ludi kamen nakon 22. marta predhodne godine, ovog 22. marta 2024. slave Mladence – praznik koji simbolizuje ljubav, sreću i sladak život.

 

Frame and soul

Foto: Frame and soul

 

Praznik Svetih 40 mučenika

 

Pravoslavni vernici 22. marta obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih – u narodu poznat kao Mladenci. Dan je posvećen uspomeni na stradanje četrdeset rimskih mladića – vojnika jednog puka u gradu Sevastiji. Ovi mladići su, po naredbi cara Likinija, pogubljeni 320. godine zbog odbijanja da se odreknu hrišćanske vere i Isusa Hrista.

 

Šta je sve potrebno za venčanje u crkvi 

 

Veruje se da se tri dana nakon njihovog pogubljenja, na glave ovih mučenika spustilo 40 venaca sa neba, čime su oni ovenčani ljubavlju Hristovom. Iz tog razloga se na venčanom obredu u crkvi mladencima na glavu stavljaju venci, te otuda potiče povezanost ovog praznika sa supružnicima, koji su ovenčani ljubavlju i vernošću koje nijedno iskušenje ne sme da ugrozi.

 

Pravoslavni praznik Mladenci

Foto: Instagram @srecko_r93

 

Srpska pravoslavna crkva objašnjava kako venci imaju trostruku religioznu simboliku:

  • carski venci – svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući;
  • mučenički venci – jer u braku treba podnositi žrtve;
  • venci besmrtne slave – u Hristovom carstvu.

 

Najukusniji mladenčići

 

Mnogo je običaja koje se vezuju za ovaj praznik, a najpoznatiji je onaj koji se odnosi na pravljenje slasnih kolača – mladenčića. U skladu sa 40 mučenika, običaj je da jutro uoči ovog praznika mlada ispeče 40 kolačića premazanih medom kako bi im bračni život bio dug, srećan i sladak.Oni mogu biti raznih oblika, pri čemu su najčešći okrugli, ali su tradicionalno pravljeni i u obliku makaza, noža, sablje, ovce ili pileta.

 

Medenjaci za Mladence

Foto: Instagram @maree.medenjaci

 

U nastavku sledi recept za najukusnije mladenčiće, kako biste zapili goste svojim kulinarskim umećem.

 

Potrebno je:

500 ml mlake vode,

1 šoljica zejtina, 

1 kašičica soli,

3 kašičice šećera,

1/3 kocke kvasca ili 45 g svežeg kvasca,

oko 600 g mekog brašna,

med za premazivanje,

orasi po želji.

 

Slasni mladenčići

Foto: Instagram @misspopscookies

 


Priprema:

Umešajte 400ml mlake vode, 1 šoljicu zejtina, malo soli i 2 velike kašike šećera. U 100ml mlake vode stavite 3 kašičice šećera i trećinu kocke kvasca. Kada se masa sjedini dodajte je u vodu sa zejtinom. Nakon toga postepeno dodajte brašno (otprilike do 1 kg maksimum) i umesite mekano testo, te ga ostavite oko 30 minuta na toplom mestu da nadođe, a zatim napravite 40 loptica – mladenčića. Poređajte ih u podmazani pleh i ostavite tako još oko 15 minuta. Kolačiće pecite na 200 °C oko 20-25 minuta, pa ih dok su još vreli premažite medom i po želji mlevenim orasima, a onda ostavite da se prohlade pre služenja.

 

Naručite tortu za Vašu proslavu: sve poslastičarnice na jednom mestu

 



Posećivanje mladenaca

 

Običaj koji se takođe vezuje za Mladence jeste da novopečeni bračni par toga dana posećuju rodbina i prijatelji i donose im poklone kako bi im dodatno pomogli u opremanju novog doma. Etnolog Dragomir Antonić objasnio je jednom prilikom za BBC kako se ovaj običaj ubraja u novije i vezuje najpre za grad, ali su ga su kasnije prihvatili i na selu.


 

Praznik Mladenci

Foto: Instagram @beogradskibend2010

 

Ranije su se donosili simbolični pokloni za kuću, skromniji od onih za svadbu, kao što su, na primer, posuđe, tanjiri, vaze, neki drugi ukrasi ili mali kućni aparati, dok se danas uglavnom donosi novac ili neki kućni uređaj.

 

Pronađite prostor za vašu proslavu

 



Ostali običaji vezani za Mladence

 

Mladenci se uvek obeležavaju za vreme Časnog posta, tako da i Vaša gozba treba da bude posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Takođe se veruje da pre ovog praznika ne bi trebalo jesti ništa što je niklo u novoj godini, a da posebno valja jesti med, kuvanu koprivu i zelje kako bi se očistila krv. Prema tradiciji, vremenske prilike na ovaj dan predskazuju kakvo će biti čitavo proleće.

 

Običaji za mladu – saznajte sve o običajima za mladu

 

beska hill organizacija proslava na otvorenom

 Foto: Beška Hill - organizacija proslava na otvorenom sa pogledom na Dunav