podsetnik-sta-da-nezaboravite-na-dan-vencanja.jpg

26. Jan 2021 : Datum ažuriranja
 26. Jan 2021 | Vanja Ostojić

Podsetnik pred venčanje – šta ne smete zaboraviti na dan venčanja

Korisno - pred venčanje

Usled velikog uzbuđenja i napetosti, često se dešava da mladenci zaborave nekoliko veoma bitnih stvari

Foto: Peđa Vučković

 

Da li će mladoženja krenuti na vreme po mladu? Hoće li svadbena kolona bezbedno stići? Da li će uspeti da pogode jabuku? Samo da se mama i tata ne rasplaču...Hoćemo li stići na vreme u opštinu i crkvu? Da li je kum poneo burme? Kako ću da bacim bidermajer? Samo da sve prođe kako treba! 

Ovo su samo neka od pitanja koja muče sve mladence na dan venčanja. Najlepši dan u životu stoga zna da bude izuzetno stresan i pun napetosti. Tenzija često kreće već noć pred svadbu kad mnogi ne mogu da zaspe od uzbuđenja, a pripreme i ulepšavanje kreću već rano ujutru.

Sve to je normalno i očekivano jer su velika očekivanja i želje da sve ide po planu i  na vreme, da svi budu zadovoljni, prvo oni sami, zatim roditelji, prijatelji, rođaci, da bude veselo i za pamćenje.

Usled velikog uzbuđenja, lako se može desiti da zaboravite nekoliko veoma bitnih stvari. Najbolje je da sve pripremite na vreme, a na dan venčanja zadužite nekog od članova porodice ili bliskih prijatelja da vode računa o tome. Kako biste vi mogli bezbrižno da se veselite i uživate u svom najlepšem danu.

 

Lične stvari

 

Dan venčanja neretko počinje rano i završava kasno u noć. Nije lako provesti više sati na nogama u neudobnoj i tesnoj obući. Ponesite, za svaki slučaj, nešto komotno što možete obuti nakon venčanja i fotografisanja. Takođe, nije na odmet da mladoženja  ima u rezervi jednu ili dve košulje ukoliko se prilikom nazdravljanja s gostima isfleka vinom ili oznoji od igranja kola!

 

fotografisanje vencanja frame and soul

Foto: Fotografisanje venčanja - foto studio - Frame and Soul

 

Ponesite i vlažne maramice i dezodorans ako je potrebno da se osvežite, nekoliko flastera u rezervi u slučaju da vas cipele nažuljaju, puder za matiranje lica, karmin, pepermint bombone ili žvake, kapi za oči (ukoliko nosite sočiva).

 

Bidermajer

 

Posebno napravljen buket cveća mladin je verni pratilac sve do izlaska iz opštine ili crkve. Čak i oni koji ne žele da ispoštuju nikakve običaje, obično uvrste simboliku bidermajera i čin njegovog bacanja neudatim devojkama nakon završetka ceremonije venčanja. Vodite računa da ga ne zaboravite u žurbi. To lako može da se desi usled meteža koji nastaje, ako po vas dolaze mladoženja, dever i svatovi.

 

 

Spisak sa rasporedom sedenja

 

Na ovo bi retko ko pomislio kao na bitnu stavku u organizaciji venčanja. Međutim, vrlo je važno da ga imate u restoranu, kako ne bi došlo do nepotrebne konfuzije i neprijatnosti. Osoba koju ste zadužili da smešta goste po stolovima teško može sve da zapamti. Zato je spisak zlata vredan

 

Azzaro green club - svadbe

Foto: Azzaro Green - sala za svadbu

 

Kutija za koverte

 

Pošto se u današnje vreme umesto poklona najčešće mladencima daruje novac, potrebna vam je neka lepa kutija u tu svrhu. U žurbi se desi da se to zaboravi pa u pomoć priskaču kese i slično što nimalo ne izgleda lepo i otmeno, već neukusno. Brigu o kutiji s novcem poverite osobi od poverenja

 

Obaveze kuma

Kum je zadužen za burme bez kojih ne može da se obavi ceremonija venčanja. Ukoliko je po prirodi rasejan i zaboravan, nemojte da vam je neprijatno da ga podsetite. Ako je u vašem kraju uobičajen običaj da nakon izlaska sa venčanja okupljena deca kažu „kume, izgore ti kesa“, podsetite svog kuma da ne zaboravi sitan novac, tj. kovanice i kesu s bombonama.  

 

Građansko venčanje

 

Bilo da je čin sklapanja braka zakazan u opštini, ili matičar dolazi u odabrani restoran, mladenci, kao i kumovi, kod sebe moraju imati važeće lične karte. Dokumenta su često poslednja stavka o kojoj mladenci misle na dan venčanja, pa nisu retki slučajevi da su ih zaboravljali kod kuće. Stoga u torbicu osim šminke obavezno stavite i lične karte.

 

 

Pogledajte koja dokumenta su neophodna za građansko venčanje

 

 

smokvica ada ciganlija

Foto: Smokvica - Ada 

 

Venčanje u crkvi

 

Prilikom zakazivanja svetog obreda venčanja sveštenik će vam tražiti krštenice i zakazati predbračni ispit. Takođe će vam reći šta vam je sve potrebno za sveti čin. Nakon što obezbedite sve neophodne stavke, zamolite nekog od članova porodice da se za to pobrine na dan venčanja.

 

Mlada bi u crkvi trebalo da ima veo i pokrivena ramena. Ako vam je venčanica ne bretele ili u vidu topa, obevezno na vreme kupite ili sašijte odgovarajući odevni komad. To može biti elegantni blejzer, široka ešarpa, bolero, ogrtač od tila ili čipke, bundica ukoliko je venčanje u toku zime... Zamolite mamu, kumu ili drugaricu da o tome vodi računa pre dolaska u crkvu. 

Kum je zadužen za burme, koje predstavljaju zavet vernosti dat pred Bogom. Ovaj običaj potiče iz davne prošlosti kada se dokumenta nisu potpisivala, već pečatirala prstenom. U toj simbolici, prsten je simbol apsolutnog poverenja u drugoga.

 

Činom razmene prstenja, tj.burmi, mladenci predaju sebe jedno drugom. Osim burmi, za venčanje u crkvi potrebni su i sveće ( koje se kupuju u crkvi), belo platno, čaša ili pehar i crno vino.  Sveće su simbol nevinosti i čistote. Belo platno predstavlja simbol neraskipe zajednice- slogu, poštovanje, pomaganje, vernost i ljubav.  Nakon što se mladenci rukuju, sveštenik im ruke obmotava platnom, simbolično ih spajajući u zajednicu. Vino koje ispijaju iz zajedničke čaše ili pehara simboliše Isusov čin pretvaranja vode u vino.

 

Ono što apsolutno nikako ne smete da zaboravite

 

Osim formalnih predmeta neophodnih za venčanje, isto tako je važno da ne zaboravite da ponesete osmeh, raspoloženje i dobru energiju. Uživajte u svakom trenutku svog najlepšeg dana.

Gledajte se u oči tokom prvog plesa, neka sve ostalo iščezne u tih nekoliko melodičnih minuta ljubavi i blaženstva… Igrajte kako vam srce šapuće i kako vas noge nose.

Razbijte čašu ako vas pogodi pesma. Popnite se na sto ukoliko vas ponese atmosfera. To je vaš dan!

Ali nikako nemojte zanemariti svoje goste, koji su došli da vam uveličaju slavlje. Pozdravite bake i deke, oni su posebno ponosni što su dočekali ovaj važan dan. Nazdravite sa familijom i prijateljima, nasmejte se devojčicama koje opčinjeno gledaju vašu venčanicu. Budite zvezde, ali i dobri domaćini