Saveti prilikom kupovine venčanice – šta treba izbegavati

10 grešaka koje treba izbegavati kada kupujete venčanicu

 

Kupovina venčanice možda nije uvek tako glamurozna kao što je bio proces za recimo ... Megan Markl , ali neveste takođe imaju tendenciju da prave uobičajene greške koje otežavaju proces pronalaženja savršene haljine za njih. 

Izbegavajte da pravite pogrešne korake i da postanete plen ovih „ne“ kako biste se mogli fokusirati na svoje „da“ . Otkrijte najčešće greške koje buduće mlade prave prilikom kupovine haljine za veliki dan.

 

 

1. Idi prekasno ili prerano

 

U idealnom slučaju,neveste bi trebalo da počnu da traže haljinu deset meseci pre datuma venčanja,a ako je potrebno da haljinu naruče najkasnije šest-sedam meseci pre datuma venčanja. U većini slučajeva, venčanice se izrađuju po narudžbini, što znači da proces kreiranja ne počinje sve dok se ne izmere vaše mere, tkanina se naruči i uplati depozit. Potrebno vreme! Dakle, rokovi isporuke kraći od šest meseci se često smatraju „žurnim“ porudžbinama i mogu vam biti naplaćene dodatne naknade. 

 

S druge strane, izbegavajte preranu kupovinu. Ako prerano vidite previše haljina, pomutiće vam rasuđivanje i na kraju ćete odugovlačiti sa donošenjem odluke, ili još gore, požaliti. 

 

 

 

2. Mnogo ljudi u pratnji

 

Sigurni smo da su vaše devojke ljupke, ali vodite računa da svoje sastanke svedete na minimum, što je moguće intimnije. Ili kako bi rekli, izbegavajte da imate„previše kuvara u jednoj kuhinji“. Ali kako odlučiti ko je poželjan, a ko ne? Budite iskreni i isključite onu deverušu koja je ponekad pomalo ljubomorna, kao i onu sa kojom ne delite ni mrvicu stila.

Ko vas ohrabruje, a ko čini da se osećate nesigurno? Pozovite one koji vas vole dovoljno da vam kažu istinu bez uvrede i dovedite nekoga za koga mislite da razume vaš lični stil, da ima dobar ukus i može biti velika prednost u tom procesu, čak i ako ta osoba nije vaš najbolji prijatelj, mama, ili baka. A ako se zaista osećate izgubljeno, najbolje je da unajmite stilistu.

 

 

3. Davanje previše moći donošenja odluka drugima

 

Iako nije lako odbaciti mišljenje drugih, ovo je vaša haljina, tako da o inspiraciji i stilu treba da imate poslednju reč. Pre nego što razmotrite njihova mišljenja, donesite sopstvenu odluku, a ako su u suprotnosti sa vašim, zapitajte se kome od više verujete. 

 

Apoe Bridal venčanice

Foto: Apoe Bridal venčanice

 

 

4. Nerealističan pristup budžetu

 

Kada izađete da pronađete haljinu iz snova, uđite sa planom igre: ostanite u okviru budžeta. To ne znači da ne možete biti fleksibilni oko toga koliko ste spremni da potrošite, ali predlažemo da imate na umu maksimum kako biste izbegli gubitak kontrole nad ukupnim budžetom za venčanje, haljina je beskorisna bez venčanja.

 

 

 

5. Kupujete manje (ili veće) veličine kao podsticaj

 

Ako kupujete haljinu na osnovu onoga kako mislite da će izgledati na vašem „budućem telu“, to je greška. Možda ćete morati da napravite ekstremnije izmene na haljini, ali kupovina haljine koja vam sada ne stoji u nadi da bi to mogla u budućnosti je veoma opasna kocka.

 

Pronađite frizuru za vaše venčanje - ideje frizure za venčanje

 

 

6. Previše zatvoren ili otvoren um

 

Ako volite modu ili ste se bavili istraživanjem, velike su šanse da već znate šta želite. Ali može se desiti dana kraju stil koji imate u glavi, ta mentalna slika venčanice iz vaših snova, zapravo ne postoji ili vam ne stoji tako dobro kao što ste mislili. S druge strane,ako uđete bez ikakve ideje o tome šta želite, propustićete poentu da se približite savršenoj haljini.

 

 

Bojana Ugrešić - venčanice Novi Sad

Foto: Bojana Ugrešić venčanice

 

 

 

7. Kupujete bez konteksta

 

Gde i u koje doba godine se venčavaš? U čemu se inače osećate prijatno kada se oblačite za svečanu priliku?  Da li se venčavate u velikoj katedrali? Možda ćete želeti dugačak šlep da ispunite tako dramatičan prostor. Da li planirate rustikalnije venčanje u štali, vinogradu ili seoskom imanju? Možda stil čipke ili tila više pristaje tom stilu venčanja. 

 

Postavljanje svih ovih pitanja sebi će dati dovoljno konteksta da zamislite u kom scenariju ćete se nalaziti, i stoga će vam dati neke smernice u vezi sa idealnom siluetom i stilom. 

 

Inspiracija -  manikir za svadbu

 

 

8. Ako oklevate da sami dizajnirate, bolje je da to ne radite

 

Haljina po meri zahteva stečeni ukus, a proces često ide otprilike ovako: prvo birate dizajnera (ili krojača) sa kojim ćete sarađivati, zatim se sastajete sa tim saradnikom, razgovarate o budžetu i željenom stilu, dizajner pravi skicu za vas (što može da zahteva nekoliko sastanaka), daje vam ideje o tkaninama, a kada se donesu odluke, nastaje muslin, kao maketa vaše haljine, koju vi i dizajner prilagođavate. Tek kada je muslin usavršen i odobren, tkanina se kroji i šije, a vi dobijate svoju haljinu.

 

Kombinezoni i pantalone umesto venčanica - alternative za haljine

 

Proces je dug, ponavljajući i zahteva viziju, strpljenje i razumevanje da svoju gotovu venčanicu verovatno nećete videti sve do datuma venčanja. Dakle, ako niste neko ko može da se nosi sa tim nivoom neizvesnosti i ako nemate nekoga kome možete u potpunosti verovati, izbegavajte to. Neveste sa bilo kojom dozom sumnje, neodlučnosti ili neizvesnosti nisu prikladne za haljinu po meri.

 

 

Mione salon venčanice

Foto:  Mione salon venčanica

 

 

9. Kupujete sve odjednom

 

Kada idete u kupovinu, savetnik će verovatno upariti haljinu koju gledate sa velom kako bi vam pomogao da vizuelizujete ceo izgled (i napravi prodaju). Možda vam čak donese i dodatke za kosu, minđuše ili ogrlice, čak i neke cipele. Ali hej, prvi ste čuli ovde: ne kupujte te stvari, barem ne odmah.

 

Šanse su da rekviziti koje vam je savetnik bacio tog dana nisu pravi. Spremate se da napravite jednu od najvećih kupovina u svom životu, ostavite dodatnu opremu za kasnije. Trenutno su samo smetnja. Verujte nam, mogu biti primamljivi, ali ovi dodaci mogu da sačekaju.

 

10. Dajte šansu svakoj haljini koju vidite

 

U svakom procesu odabira savršene haljine, dolazi vreme kada opcija postaje previše. U određenom trenutku oslepite nakon što ste videli toliko belog i slonovače, i na kraju zaboravite šta vam se zaista dopalo, a šta ne.

 

Oslobodite se stresa prilikom organizacije venčanja

Ažurirano: 06. Jun. 2022.
Datum: 06. Jun. 2022.

Izvor: Novosti