saveti-za-vencanje-na-dan-vencanja-ugao-fotografa.jpg

11. Mar 2022 : Datum ažuriranja
 11. Mar 2022 | Ana Fite

Saveti za fotografisanje na dan venčanja iz ugla fotografa

Sitnice koje mnogo znače

FOTO: Ana Fite

 

Svačiji je san da svoje idealno venčanje organizuje samo jednom sa osobom koja će biti ljubav njihovog života, a posle idealnog venčanja vam trebaju naravno - savršene fotografije! A da bi sve izgledalo savršeno na neke sitnice treba obratiti pažnju. Ako do sad niste nikada organizovali svoje venčanje neke od ovih stvari će vam biti nepoznate, ali iz ugla fotografa koji to gleda iznova i iznova mogu da vas pripremim i dam savete kako da vam sve prođe onako kako ste zamislili!

 

SPREMANJE MLADENACA

 

Fotograf kod mladoženje dolazi dok je mlada na frizuri, a kod mlade dok se šminka, da zabeleži detalje, haljinu, cipele, buket, pozivnice, burme, verenički prsten, parfem, itd. Pripremite sve detalje na jedno mesto gde će fotograf moći da ih zabeleži.

 

Fotografi za venčanje 

 

Obzirom da šminkeru treba prirodno svetlo mlada će verovatno sedeti naspram prozora, što znači da će sve ono što je oko i iza nje biti pozadina na fotografijama. Pre svog venčanja posvetite posebnu pažnju da pospremite taj deo sobe u kojoj ćete se spremati da bi fotografije bile što lepše i izražajnije, i da akcenat bude na vama!

 

Ako vam treba pomoć oko oblačenja haljine za to ćete verovatno organizovati svoju kumu ili člana porodice i ta osoba će verovatno biti na fotografijama na kojoj vam namešta haljinu, pa joj objasnite da je najbolje da bude već našminkana, obučena i spremna. Odredite osobu koja će vam uvek pomoći oko nameštanja haljine tokom dana ako za to bude bilo potrebe.

 

Ako vam haljina otkriva ramena, izbegavajte da jutro svog venčanja nosite donji veš čije vam se bretele mogu urezati u kožu i ostaviti trag kada iz svoje odeće za spremanje uđete u haljinu u kojoj ćete se udati. Ako vam je venčanje palo posle godišnjeg odmora obratite pažnju kakav model kupaćeg nosite da ne biste imali bele linije.

 

Manikir za venčanje - mladu

 

Dodatni savet je da pazite da ne preterate sa sunčanjem pred venčanje. Sunčanje je trend koji dolazi i prolazi, a fotografije sa venčanja treba da vam budu vanvremenske. Isto važi i za preveliku količinu bronzera koju šminker može da vam stavi, pogotovo ako razlika između lica i ostatka tela bude uočljiva. Imajte na umu da će u tom slučaju fotografu biti potrebno više vremena da edituje vaše fotografije i uskladi sve.

 

I uvek, ali uvek angažujte šminkera ranije nego što ste mislili. Koliko god vremena da vam šminker kaže da je potrebno, imajte na umu da se nešto uvek oduži. Skoro svaki put šminkanje zna da se oduži i po 45 minuta, pogotovo kada se nanose veštačke trepavice. Bolje organizujete sve sat vremena ranije nego da jurite u crkvu i da se nervirate.

 

Sale i prostori za svadbe

 

Ostavite u svom rasporedu male pauze za odmor i osveženje, za gutljaj pića ili neki zalogaj.

 

Izvadite buket iz vaze malo ranije a ne pred sam polazak, da višak vode stigne da se ocedi.

 

 

FIRST LOOK

 

First look nije nešto što je kod nas previše popularno, ali je moj omiljeni momenat. Obzirom da se običaj kupovine mlade danas retko sreće, a još ređe da mladoženja prvi put ugleda mladu u crkvi, i u slučaju da se spremate na različitim lokacijama ili na istoj lokaciji u jednom trenutku ćete se ugledati prvi put, potpuno spremni i obučeni, na dan svog venčanja. To je najčešće jedan jako intiman momenat i uz minimalan trud može od njega da se napravi prelepa uspomena.

 

First look fotografisanje vencanja

Foto: Ana Fite

 

Moj savet je da se dogovorite sa fotografom kako to izvesti na dan vašeg venčanja i gde. Bilo da se radi o unutrašnjosti stana ili o nekoj lokaciji spolja, to je momenat koji nećete želeti da delite ni sa kim, nešto što će biti samo vaše, i za šta vam treba bukvalno 5 minuta. Zato ostavite publiku sa strane i posvetite sebi tih 5 minuta. Bilo da vaše venčanje ima 100 gostiju ili samo najuži krug porodice, tog dana neće biti puno prilika kada ćete biti sasvim sami i ostaviti neko vreme samo za vas.

Bonus savet:

First look može da bude potpno jednostavan gde mladođenja okrenut leđima čeka mladu, ona ga dotakne po ramenu i on se okrene i ugleda je, a može da bude zanimljiv, ili specifičan vama. Možete jedno drugom da napišete pisma koja ćete pročitati dok se još niste videli, ili da pustite pesmu koja vam je posebna i odigrate jedan ples sami.

 

 

U CRKVI

 

Naše crkve su prelepe, pune detalja, ali u isto vreme znaju da budu dosta mračne i fotograf će prema tome da namesti podešavanja na svom aparatu. Kada zraci sunca uđu kroz prozor crkve pod uglom to zna da izgleda jako magično i posebno, pogotovo dok budete šetali u crkvi, ali imajte na umu samo jedno pravilo u takvoj situaciji.

 

Burme za venčanje

Foto: Burme za venčanje - zlatara Spenderella

 

 

Dok za vreme obreda stojite, nikad nemojte da stanete na mesto kuda zraci sunca prolaze. Vidite da dok stojite nijedan deo vaših tela na bude obasjan suncem, jer je to prevelik kontrast koji u editovanju ne može da se modifikuje. Fotograf može da namesti podešavanja ili prema svetlu tako da sve ostalo bude u potpunom mraku, ili prema senci tako da svako svetlo bude potpuno belo. Ako osoba ili deo osobe bude na tom svetlu, biće na fotografijama potpuno beo, pa to po svaku cenu izbegnite.

 

Sve što treba da znate o venčanju u crkvi

 

fotografisanje vencanje u crkvi

Foto: Ana Fite

 

 

GRAĐANSKO VENČANJE

 

Ako vam se sviđa da za građansko venčanje stojite ispred cvetnog luka, imajte u vidu gde će biti centar tog luka tako da stojite u sredini savršeno zaokruženi, a ne pomereni u stranu. Slobodno u tom trenutku komunicirajte pogledom sa fotografom koji vam suptilno može pokazati rukom da li je potrebno da se malo pomerite da biste bili u savršenom kadru.

 

Zamolite kumove da od vas stoje na istom rastojanju, da ne bi jedan kum od vas stajao na pola metra rastojanja a drugi na metar i po. Bitno je da svi uđu u kadar.

 

građansko venčanje

Foto: Ana Fite

 

 

Kada dođe vreme za stavljanje burmi, osim ako to niste obavili u crkvi, pokušajte da gledate u supružnika a ne u burmu, na taj način ćete izbeći pravljenje podbratka.

 

Nemojte da žurite sa prvim poljupcem. Slobodno ga produžite ili se poljubite više puta. Uživajte u tom trenutku i ostavite fotografu dovoljno vremena da ga zabeleži iz više pozicija. Takođe zamolite kuma ili kumu da pred prvi poljubac suptilno pomere matičara u stranu tako da se na fotografijama ne nađe između vašeg prvog poljupca.

 

 

 

MLADENAČKI PORTRETI I FOTOGRAFIJE SA GOSTIMA

 

Ako za mladenačke portrete odlučite da odete na neku lokaciju, idite sami. Ako sa sobom povedete kuma i kumu uvek ćete se osećati kao da imate publiku, nećete moći dovoljno da se opustite, verovatno ćete se i šaliti sa njima, i izgubićete dosta vremena koje drugačije može da se uloži u pravljenje većeg broja fotografija, pogotovo ako vam kuma iz najbolje namere bude svaki čas nameštala kosu, veo, haljinu i slično. Bolje se opustite i budite skroz prirodni, a ako baš bude nešto moralo da se namesti, to će uraditi fotograf. Ako na dan venčanja idete na lokaciju značiće vam svaki minut.

 

U toku fotografisanja okrenite najlepši deo buketa prema fotografu, nemojte ga držati ravno već ga malo zakrivite tako da se vidi što više cveća a ne samo profil buketa. Takođe tokom držanja buketa jako blago savijte ruke u laktovima, ako vam je ruka u visini pupka to je visoko, ako je ispružena to je nisko. Najbolje je da bude u visini donjeg stomaka.

 

Ženske cipele za venčanje - za mladu

 

Ako imate previše gostiju, red za fotografisanje portreta može da bude dugačak i možda ćete se umoriti stojeći u istom mestu sat vremena dok svi ne dobiju fotografije sa vama. Možete reći gostima da ćete svima prići i fotografisati se u restoranu, a klasične portrete posle ceremonije uraditi samo sa bliskom porodicom. Na taj način možete da rasporedite svoje vreme u pauzama između obroka i da na opušten način priđete svima. Svakako ćete na svom venčanju prilaziti svim gostima da im zahvalite što su došli i razmenite par reči, tako da već imate priliku da uradite tad i fotografije sa njima.

 

 

PRVI PLES I TORTA

 

Kada vas muzičari budu najavljivali, odradite odmah prvi ples, na taj način gosti će vas već okruživati i imaćete priliku da na fotografijama vidite kako igrate svoj prvi ples okruženi svim ljudima koje volite. Takođe zamolite muziku da najavi da nakon prve strofe i refrena pozivaju sve prisutne goste da vam se pridruže na podijumu. Na taj način ćete imati dosta fotografija na kojima ste sami, a kasnije kada vam se gosti pridruže fotograf neće moći da vam se približi i da vas uhvati cele. Međutim kada završite prvi ples gosti će već biti na podijumu i moći će da nastave da plešu tako da je žurka pokrenuta.

 

Praznik - Mladenci - sve što treba da znate o prazniku

 

Pravite pauze kada muzika pravi pauze. Jer kada muzika pravi pauze i fotograf će praviti pauze. Vama treba vremena da u toku dana nešto pojedete, a ni gosti ne vole da budu fotografisani dok jedu tako da je to idealno vreme za predah svima.

 

Odradite govore nakon prve muzičke pauze. Na taj način svi već sede za stolom sa svojim pićem i mogu da vam nazdrave.

 

Ako planirate u toku dana da se presvučete, idealno vreme za to je pred sečenje torte. Kada pričamo o sečenju torte opet moram da naglasim da pazite na podbradak, isturite brade, i gledajte samo očima ka torti umesto celim licem.

 

Naglasite muzici da posle sečenja torte ubrzaju repertoar. Sečenje torte je najbitnija prekretnica na venčanju. Stariji gosti i osobe sa malom decom će posle sečenja torte najverovatnije otići kući, ako muzika uspori kada se sala počne prazniti mlađim gostima neće biti do igre, a ako napravite promenu repertoara u tom trenutku dobićete žurku sa koje niko neće želeti da ode!

 

ODLAZAK FOTOGRAFA

 

Pre nego što fotograf u dogovoreno vreme završi svoje obaveze i ode, dogovorite se s njim da se iskradete sa svog venčanja na 10 minuta i napravite poslednje portrete. Uvek napravite vreme za sebe. Taj najlepši dan najbrže prolazi. Gledajte da ga što više provedete zajedno. 

 

Oslobodite se stresa pred venčanje

 

BONUS SAVET

 

Za svu pomoć oko organizacije venčanja posetite portal Ludi Kamen i pronađite na jednom mestu sve vendore koji su vam potrebni!